Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza: 'Köy Enstitüleri halkın kaderini değiştiren bir mirastır'
Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85. yıl dönümünde yaptığı açıklamada, bu kurumların yalnızca bir eğitim modeli değil, halkın kendi kaderini tayin etme iradesini simgeleyen tarihi bir miras olduğunu belirtti.

Bandırma Belediyesi'nden Köy Enstitüleri'ne anlamlı anma
Köy Enstitüleri'nin 85. kuruluş yıl dönümü, Bandırma Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik ve açıklamalarla anıldı. Türkiye’nin aydınlanma ve kalkınma yolculuğunda önemli bir dönüm noktası olan bu eğitim kurumları için Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza da bir açıklamada bulundu.
'Köy Enstitüleri laik ve çağdaş eğitimin temel taşıdır'
Başkan Dursun Mirza, yaptığı açıklamada Köy Enstitüleri’nin sadece bir eğitim modeli olmadığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
'Laik, çağdaş, kendi toplumunun gereksinimlerine uygun bilimsel bir eğitim düzeninin oluşturulmasının mimarı olan Köy Enstitüleri; 1940’ların Türkiye’sinde binlerce özverili aydın, eğitimci yetiştirmiştir.'
Köy Enstitüleri’nin Anadolu’nun en ücra köşelerinde bile bilgiyle buluşmanın yolunu açtığını ifade eden Mirza, bu kurumların kırsaldaki feodal yapının kırılmasında da önemli rol oynadığını söyledi.
'Geleceğe ışık tutan bu mirası yaşatacağız'
Başkan Mirza, açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi:
'Kuruluşunun üzerinden 85 yıl geçen enstitüler; 40 bin köyün 35 bininin okulsuz, nüfusun yüzde 80’inin okuryazar olmadığı bir dönemde topluma öncü olmuşlardır. Kırsaldaki feodal yapının kırılmasına neden olan Köy Enstitüleri, halkın gücünün neleri yapabileceğini de ispatlamıştır. Geleceğe ışık saçan bu mirası yaşatmaya ve hatırlamaya devam edeceğiz.'
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI