Yenilenebilir yatırımlar için dev adım: 'Süper izin' torba yasa Meclis yolunda
Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının önünü açacak süper izin modeli bu hafta TBMM'ye sunuluyor. Bürokratik süreçleri tek elden yönetecek düzenleme ile ihale ve onay süreleri 42 aydan 6 aya inecek, yatırım süreçleri hız kazanacak.

Enerjide yeni dönem başlıyor
Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmak amacıyla hazırlanan 'süper izin' düzenlemesi, bu hafta içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 3. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, bu yeni modelin güneş ve rüzgar enerjisi santrallerine yönelik izin süreçlerini önemli ölçüde sadeleştireceğini belirtti.
Tancan, 'Başta depolamalı rüzgar ve güneş olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarının hızla hayata geçirilmesi için süper izin olarak duyurulan ve çeşitli izin ile onay süreçlerine tekabül edecek kanun ve ikincil mevzuat konusunda düzenlemeler yürütülüyor. Bu çalışmalarda son aşamaya gelinmiştir. Süper izin torba kanununun bu hafta içinde Meclis'e sevk edilmesini bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.
İzin süreci kısalacak, yatırımlar hızlanacak
Yeni sistemle birlikte yatırımcıların farklı kurumlardan izin almasına gerek kalmayacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile il özel idarelerinin imza yetkisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) toplanacak. Böylece ihale ve onay süreçlerinin 42 aydan 3 ila 6 ay aralığına düşmesi hedefleniyor.
Ayrıca kamulaştırma ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçlerinin de hızlandırılması planlanıyor. Bu kapsamda bürokratik engellerin azaltılmasıyla yatırımcıların daha kısa sürede üretim aşamasına geçmesi sağlanacak.
2035 hedefleri açıklandı
Bakan Yardımcısı Tancan, Türkiye’nin enerji dönüşüm vizyonuna da değinerek, Nisan 2025 itibarıyla elektrik kurulu gücünün 118 bin 668 megavat seviyesine ulaştığını ve bunun yüzde 60,6’sının yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu ifade etti.
Tancan, 2035 yılına kadar kurulu gücün 227 bin 200 megavata, yenilenebilir kapasitenin ise 160 bin 200 megavata ulaşmasının hedeflendiğini söyledi. Bu kapsamda rüzgar ve güneş enerjisinden toplam 120 bin megavatlık üretim kapasitesi planlandığını ve yaklaşık 80 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğünü belirtti.
Depolama sistemleri de yaygınlaştırılıyor
Süper izin modeli yalnızca enerji üretimini değil, enerji depolama alanını da kapsıyor. 2035’e kadar 7,5 gigavat kapasiteli elektrik depolama sistemlerinin devreye alınması hedefleniyor. EPDK, bugüne kadar toplamda 15 bin 375 megavatsaat kapasiteli güneş enerjisi santrali (GES) ve 19 bin 671 megavatsaat kapasiteli rüzgar enerjisi santrali (RES) için önlisans verdi. Üretim lisansı verilen projeler arasında 54 megavatsaat depolamalı GES ve 100,8 megavatsaat kapasiteli RES projeleri yer alıyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI