Türkiye’de 5 Milyon Kalp Hastası Var: 'İlk Belirti Kalp Krizi Olabilir'

Kalp hastalıkları dünya genelinde ölüm nedenlerinin başında geliyor. Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kalp hastası bulunduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Kasap, sağlıksız yaşam tarzının kalp krizlerini artırdığını söyledi. Uzman ayrıca, Kovid-19’un kalp damar sağlığı üzerindeki etkisine de dikkat çekti.

Nisan 16, 2025 - 11:56
Türkiye’de 5 Milyon Kalp Hastası Var: 'İlk Belirti Kalp Krizi Olabilir'


Kalp hastalıklarında dünya genelinde artış yaşanıyor
Beykoz Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Kasap, kalp hastalıklarının giderek artan bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi. Yaşam tarzının giderek daha sağlıksız hale geldiğini vurgulayan Kasap, bu durumun kalp hastalıklarının temel nedeni olduğunu belirtti.

Dr. Kasap, ‘Kalp Sağlığı Haftası’ kapsamında yaptığı değerlendirmede, kalp hastalıklarının dünya genelindeki tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 35’ini oluşturduğunu söyledi. Her yıl yaklaşık 18 milyon insanın bu sebeple yaşamını yitirdiğini ifade eden Kasap, 2030 yılında bu sayının 23 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü aktardı.

Türkiye’de 5 milyon kalp hastası var
Türkiye özelinde durumu değerlendiren Kasap, “2017 yılında yayınlanan TEKHARF çalışması ve 2023 TÜİK Nüfus İstatistikleri verilerine göre, bugün ülkemizde yaklaşık 5 milyon kalp hastası olduğunu söylemek mümkün” dedi.

Risk grubundakiler kimler?
Dr. Kasap, kalp muayenesinin kimler için gerekli olduğunu ise şöyle açıkladı: “Koroner damar hastalarının yarısında ilk belirti kalp krizi olabilir. Yani hiçbir ön belirti olmadan kalp hastası olunabilir. Bu nedenle kalp hastalığı için risk sınıfı bilinmeli.”

Kasap, bu risk sınıfını belirleyen etkenleri ise şöyle sıraladı: “Ailede 65 yaş altı kalp hastalığı öyküsü, diyabet, obezite, sigara kullanımı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, stres ve yaş. Kadınlar genellikle erkeklere göre daha korunaklıdır ancak sigara kullanımı veya menopoz sonrasında bu avantaj ortadan kalkar.”

Kovid-19 aşıları mı, hastalığın kendisi mi?
Kalp krizlerinin nedeninin Kovid-19 aşıları olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Kasap, “Kovid-19 hastalığı, damar iç duvarını kaplayan endotele zarar verdiği için özellikle hastalığı orta veya ağır geçirenlerde kalp damar hastalıklarında artış görülmüştür. Ancak aşıların böyle bir etki yarattığını gösteren bilimsel bir veri bulunmamaktadır” dedi.

Kasap, aksine Kovid-19 aşılarının hastalığın ağır geçirilmesini engelleyerek kalp hastalıklarının artışını dolaylı olarak önlediğini söyledi.

Alt çeneye vuran ağrıya dikkat edilmeli
Kalp hastalıklarının en sık belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu belirten Dr. Kasap, bu ağrının ‘anjina pektoris’ olarak adlandırıldığını ifade etti. “Göğüs ortası ve sol tarafında başlayan, sol kola, omuza ve alt çeneye yayılabilen, baskı, sıkışma, ezilme hissiyle gelen ağrılar önemlidir” diyen Kasap, bu durumda bir kardiyoloji uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı.

Diğer belirtilerin ise nefes darlığı, erken yorulma, çarpıntı ve bacaklarda- ayaklarda şişlik olduğunu da sözlerine ekledi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI