Robotik kollar kansere karşı: Cerrahlar artık ameliyatı oturarak yapıyor

Uzaya gönderilen astronotlar için geliştirilen robotik cerrahi teknolojisi, kanser tedavisinde çığır açtı. Türkiye, robot destekli ameliyatlarla hem hastalara konfor sunuyor hem de sağlık turizminde öne çıkıyor.

Mayıs 16, 2025 - 13:02
Robotik kollar kansere karşı: Cerrahlar artık ameliyatı oturarak yapıyor

Kanser ameliyatlarında robotik teknolojinin yükselişi
Başlangıçta astronotları uzayda ameliyat edebilmek için geliştirilen robotik cerrahi teknolojisi, artık kanser hastalarının tedavisinde etkin şekilde kullanılıyor. Türkiye’de her 100 kanser ameliyatından 5’i robot destekli olarak gerçekleştiriliyor. Mide ve bağırsak kanserleri gibi vakalarda robotik cerrahi, açık ameliyatlara kıyasla daha fazla tercih ediliyor.

Türkiye sağlık turizminde merkez konumunda
Robotik cerrahi alanında Türkiye, hem donanım hem de deneyimli cerrahlarıyla sağlık turizminde önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Server Sezgin Uludağ, bu alanda önemli bilgiler paylaştı.

Doç. Dr. Uludağ: 'Her yıl ortalama yüzde 1-3 artış var'
Robotik cerrahinin gün geçtikçe daha yaygın kullanıldığını belirten Doç. Dr. Uludağ, bu ameliyatların oranının her yıl yüzde 1-3 aralığında arttığını ifade etti. Laparoskopinin gelişmiş bir versiyonu olan bu yöntemle Türkiye'de bugüne kadar 50 binden fazla operasyon yapıldığını vurguladı.

Hastalar daha hızlı iyileşiyor, cerrahlar daha hassas çalışıyor
Robotik cerrahinin daha az kan kaybı, daha hızlı iyileşme süreci ve daha küçük kesi izleri sunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Uludağ, bu yöntemin aynı zamanda yüksek çözünürlüklü görüntüleme ile lezyonlara daha net müdahale imkânı sağladığını belirtti. 540 derece dönebilen enstrüman uçları sayesinde insan elinin yapamayacağı hassasiyetle çalışılabildiğini de aktardı.

Zorlu kanser ameliyatlarında büyük avantaj
Mide, kolorektal, özefagus, pankreas, karaciğer ve safra yolu kanserlerinde robotik cerrahinin yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Doç. Dr. Uludağ, robotik cerrahinin özellikle dördüncü kol teknolojisi sayesinde hata ve komplikasyon oranlarını düşürdüğünü belirtti. Oturarak gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde cerrahların uzun süreli operasyonlarda performansı da yükseliyor.

Yurtdışından yoğun talep
ABD ve Avrupa ülkelerine kıyasla daha düşük maliyet ve yüksek kalite sunan Türkiye, robotik cerrahi alanında çevre ülkelerden de hasta kabul ediyor. Özellikle bu teknolojinin bulunmadığı ülkelerden Türkiye’ye ciddi bir talep olduğu ifade ediliyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI