Oxford Üniversitesi'nin Araştırması: 'Sağlıklı Yaşlanmada Genetikten 10 Kat Etkili Faktörler Var'

Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen geniş kapsamlı bir araştırma, çevresel faktörler ve yaşam tarzı alışkanlıklarının sağlıklı yaşlanma üzerinde genetik etkenlerden yaklaşık 10 kat daha etkili olduğunu ortaya koydu. Longevity felsefesi çerçevesinde sağlıklı yaş alma yolları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında yeniden şekilleniyor.

Mayıs 23, 2025 - 07:55
Oxford Üniversitesi'nin Araştırması: 'Sağlıklı Yaşlanmada Genetikten 10 Kat Etkili Faktörler Var'


Longevity felsefesi yükselişte
Sağlıklı ve uzun bir ömür hedefiyle dünya genelinde ilgi gören 'Longevity hayat' anlayışı, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinin etkisiyle daha fazla tartışılır hale geldi. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan geniş çaplı bir araştırma, genetik etkenlerin yaşam süresi üzerindeki etkisinin yüzde 20-30 civarında kaldığını, buna karşın çevresel faktörlerin yüzde 70-80 oranında belirleyici olduğunu gösterdi.

Yaşam tarzı belirleyici unsur
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Karaca, uzun ömür ve sağlıklı yaşlanmanın temelinde bireylerin yaşam tarzı alışkanlıklarının yer aldığını belirtti. Karaca, 'Oxford Üniversitesi'nin çalışması, çevresel faktörler ve yaşam tarzı koşullarının genetik etkenlerden yaklaşık 10 kat daha etkili olduğunu gözler önüne seriyor' dedi. Bu yaklaşımın bireylere sağlıklı yaş alma konusunda yol gösterici olduğunu vurguladı.

Beslenmeden uykuya kapsamlı öneriler
Dr. Karaca; anti-inflamatuar diyetler, zaman kısıtlı beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stres yönetiminin yaşlanmayı geciktirici etkiler taşıdığını belirtti. Ayrıca, yapay zeka destekli sağlık takibi sistemlerinin kişiselleştirilmiş sağlık yönetimi sunarak olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Eğitim ve çevre faktörü yaşlanmayı etkiliyor
Columbia Üniversitesi’nin araştırmasına da değinen Dr. Karaca, yüksek eğitim seviyesinin biyolojik yaşlanmayı yavaşlattığını ve yaşam süresini uzattığını aktardı. Fiziksel aktivitenin bireysel ve çevresel faktörlerle doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekti.

Uzun yaşam için uygulanabilir öneriler
Karaca’nın önerileri arasında; sebze, meyve, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar ağırlıklı bir diyet, haftalık en az 150 dakikalık fiziksel aktivite, 7-9 saat uyku, stres azaltıcı meditasyon ve nefes egzersizleri, güçlü sosyal ilişkiler ve yaratıcı faaliyetler yer alıyor. Bunlara ek olarak, erken teşhis ve sigara ile alkol tüketiminden uzak durmanın önemine de vurgu yapılıyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI