MHP’li Halil Öztürk: “Orman yangınlarına sebep olanlara müebbet hapis cezası getirilmeli”

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, orman yangınlarıyla mücadelede cezaların artırılmasını ve yapısal önlemlerin genişletilmesini öngören yasa teklifini TBMM’ye sundu. Öztürk'ün teklifinde, yangınlara sebep olanlara müebbet hapis cezası verilmesi, yangın söndürme personel sayısının artırılması, konaklama cezasının on bin TL'ye çıkarılması ve ormanlara yakın binaların yangına dayanıklı yapılması gibi düzenlemeler yer aldı.

Temmuz 4, 2025 - 15:32
MHP’li Halil Öztürk: “Orman yangınlarına sebep olanlara müebbet hapis cezası getirilmeli”

Yangın sayısı son 10 yılda iki katına çıktı
MHP Kırıkkale Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Halil Öztürk, Türkiye genelinde artan orman yangınları karşısında hazırladığı yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Öztürk, 2025 yılı içerisinde sadece bir haftada 624 yangın meydana geldiğini, son 10 yılda yıllık ortalama yangın sayısının 2.569’a çıktığını ve bu yangınların yüzde 98’inin insan kaynaklı olduğunu vurguladı.

Yangınlara karşı cezalar ağırlaştırılıyor
Hazırlanan yasa teklifine göre, ormanlarda izinsiz ateş yakanlara üç ila beş yıl arasında hapis cezası, kasten orman yakanlara ise müebbet hapis cezası getiriliyor. Terör amaçlı çıkarılan orman yangınlarında ise ağırlaştırılmış müebbet hapis ve yüklü adli para cezaları öngörülüyor.

Yeni personel ve teknolojik destek planı
Teklifte, yangınla mücadele için orman teşkilatında toplam personelin %5’i kadar yangın kriminolojisi uzmanı ve %10’u kadar daimi yangın söndürme işçisi istihdam edilmesi şart koşuluyor. Ayrıca, İHA, termal kamera ve coğrafi bilgi sistemlerinin kullanımı zorunlu hale getiriliyor. Tüm yangın ihbarlarının ücretsiz olması ve yerel halkın müdahaleye katılımının da zorunlu olması öngörülüyor.

Caydırıcı para cezaları ve yeni yapı standartları
Orman dışındaki alanlarda konaklama yasağına uymayanlara günlük 10.000 TL idari para cezası verilmesi teklifte yer alıyor. Ormana yakın turizm tesisleri ve diğer yapılar ise yangına dayanıklı olarak inşa edilmek zorunda olacak. Bu yapıların denetimi ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından yürütülecek.

Yangın sonrası ekolojik restorasyon zorunluluğu
Teklife göre, yangın sonrası bölgelerin bir yıl içinde bölge iklimine uygun ağaçlandırılması ve yaban hayatının yeniden canlandırılması zorunlu hale getiriliyor. Ayrıca yangınla mücadele sırasında hayatını kaybeden kişilere şehitlik statüsü verilmesi öngörülüyor.

Eğitim faaliyetleri yaygınlaştırılacak
Orman Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle, orman yangınlarıyla mücadeleye ilişkin seminer ve bilgilendirme toplantılarının düzenlenmesi de teklif kapsamında yer alıyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI