Kurumsal yapay zeka stratejileriyle üretimde milyarlık kazanç potansiyeli
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’na sunum yapan uzmanlar, yalnızca kurumsal düzeyde yapay zeka stratejisi oluşturmanın bile üretim sektöründe 800 milyon lirayı aşan kazanç sağladığını, istihdam ve dış ticaret üzerindeki etkilerinin ise giderek büyüdüğünü vurguladı.

Kurumsal strateji üretimde maliyetleri düşürüyor
TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda yapılan sunumda, yapay zekanın üretim ve bilişim sektöründeki ekonomik etkileri ele alındı. Deloitte Danışmanlık Ortağı Barış Yenidünya, yapay zeka stratejilerinin firmalar üzerindeki etkilerini paylaşarak, kurumsal düzeyde alınan yapay zeka kararlarının üretim sektöründe ciddi bir dönüşüm sağladığını söyledi. Yenidünya, ‘Sadece kurumlarımızın yapay zeka stratejisine sahip olması bile ortalama maliyeti yüzde 24 düşürüyor, ortalama geliri ise yüzde 8 artırıyor. 2023 ve 2024 verileri üzerinden bakıldığında bu, üretim sektöründe 801,5 milyon liralık bir kazanç anlamına geliyor’ dedi.
Bilişim sektöründe GSYH katkısı yüksek
Yenidünya ayrıca bu stratejilerin bilişim sektörüne uygulanması durumunda, gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 0,57’sinin ekonomiye kazandırılabileceğini belirtti. Bu oranın, genel ekonomik büyüme açısından önemli bir potansiyel taşıdığı ifade edildi.
Yapay zekanın istihdama etkisi artıyor
Ernst&Young Türkiye Yapay Zeka Hizmetleri Lideri Reyzi Devrim Pamir de komisyonda yaptığı sunumda, Türkiye’deki çalışan nüfusun yüzde 55’inin yapay zeka tarafından rahatlıkla yapılabilecek işlerde yer aldığını vurguladı. Bu durumun istihdam yapısını ve sosyal dengeyi doğrudan etkileyeceğini belirten Pamir, ‘Yapay zeka istihdamda dönüşümü zorunlu kılıyor, sosyal barış açısından da önemli sonuçlar doğurabilir’ ifadesini kullandı.
ABD’nin yeni gümrük politikaları da etkiliyor
Pamir, ABD’nin son dönemde aldığı yeni gümrük vergisi kararlarının da yapay zeka teknolojileri bağlamında küresel etkileri olduğuna dikkat çekti. Özellikle Türkiye, Mısır ve Körfez bölgesinin bu kararlar çerçevesinde stratejik önem kazandığını belirterek, ‘Tarife politikaları yapay zekayla birlikte ticaretin yönünü yeniden şekillendiriyor’ dedi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI