İklim Kanunu ertelenirse Türkiye'yi bekleyen 35 milyar dolarlık yıllık fatura gündemde

Türkiye, İklim Kanununu 2026’ya kadar yürürlüğe sokmazsa Avrupa Birliği’ne her yıl 35 milyar dolar karbon vergisi ödemek zorunda kalabilir. Ayrıca tarımda 30 milyar dolarlık kayıp ve 2 milyonluk istihdam fırsatının kaçırılması da söz konusu olacak.

Mayıs 7, 2025 - 10:49
İklim Kanunu ertelenirse Türkiye'yi bekleyen 35 milyar dolarlık yıllık fatura gündemde


İklim Kanunu TBMM gündeminde bekliyor
İklim Kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndan bu yıl geçmezse, ülkenin ekonomik ve çevresel açıdan ağır maliyetlerle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. OECD Anlaşması kapsamında Türkiye’nin, Ocak 2026’ya kadar bu yasayı yürürlüğe koyması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerine her yıl 35 milyar dolar ilave karbon vergisi ödemek zorunda kalacak.

Tarım ve istihdamda büyük risk
Kanunun gecikmesi, sadece uluslararası mali yükümlülüklerle sınırlı kalmayacak. Aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadele planlarının sekteye uğraması nedeniyle tarım sektöründe yıllar içinde toplam 30 milyar dolarlık ekonomik kayıp yaşanabileceği belirtiliyor.

Muhalefetin etkisiyle görüşmeler askıya alındı
Teklifin TBMM gündemine alınması sürecinde ise siyasi etkenler rol oynadı. Muhalefetin kamuoyunda oluşturduğu algı nedeniyle İklim Kanun teklifi üzerindeki görüşmelerin askıya alındığı ifade edildi. Ancak yetkililer, teklifin yasama yılı sona ermeden tekrar gündeme alınacağını açıkladı.

Yatırım ve tasarruf potansiyeli büyük
İklim Kanunu’nun yürürlüğe girmesi durumunda, 2053 yılına kadar 300 milyar dolarlık doğrudan ve 50 milyar dolarlık dolaylı yatırımın Türkiye’ye çekileceği, bu yatırımların da 2 milyon ilave istihdam sağlayacağı öngörülüyor. Ayrıca 3,8 milyon konutun ısıtma ihtiyacının atık ısıyla karşılanabileceği, bölgesel ısıtma sistemleriyle yılda 735 milyon dolarlık tasarruf sağlanabileceği tespit edildi.

Atık ısı kaynakları detaylı incelendi
Söz konusu potansiyelin tespit edilmesi amacıyla 102 ilçedeki toplam 295 sanayi tesisi ve enerji santralinin bacasından çıkan atık ısı ile enerji santrallerinden gelen ara buhar incelendi. Bu veriler, bölgesel ısıtma sistemlerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılabileceğine işaret ediyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI