İBB'de Üçüncü Dalga Operasyon: Rüşvet, İhale ve MASAK Raporları Gözaltılara Yol Açtı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında bu sabah üçüncü dalga operasyon gerçekleştirildi. Taner Çetin’in de aralarında olduğu 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. MASAK raporlarında şirketler üzerinden edinilen taşınmazlar ve rüşvet iddiaları yer aldı.

Mayıs 20, 2025 - 06:09
İBB'de Üçüncü Dalga Operasyon: Rüşvet, İhale ve MASAK Raporları Gözaltılara Yol Açtı


Üçüncü dalga operasyonda 22 kişi hakkında gözaltı kararı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yeni bir operasyon düzenlendi. Soruşturmanın üçüncü aşamasında, bu sabah itibarıyla 22 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltına alınanlar arasında İBB Basın Yayın Daire Başkanı Taner Çetin’in de bulunduğu bildirildi.

Soruşturmanın geçmişi: İmamoğlu ve yöneticiler tutuklanmıştı
Soruşturma ilk olarak 19 Mart’ta başlatılmış, dönemin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte birçok belediye yöneticisi gözaltına alınmıştı. 23 Mart’ta İmamoğlu ve bazı yöneticiler tutuklanarak görevlerinden uzaklaştırılmıştı. İkinci dalga operasyonda ise 52 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 18’i tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında Dilek İmamoğlu’nun ağabeyi Cevat Kaya, Bakırköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz ve güvenlik kamerasını kapattığı iddia edilen otel görevlisi Çağlar Türkmen de yer almıştı.

Taner Çetin’e rüşvet ve usulsüz ihale suçlaması
Yolsuzluk soruşturmasının merkezindeki isimlerden biri olan Taner Çetin hakkında ciddi iddialar bulunuyor. Çetin’in, Beylikdüzü Belediyesi döneminden bu yana Ekrem İmamoğlu ile irtibatlı olduğu ve Murat Ongun’a bağlı olarak Medya A.Ş. ile Kültür A.Ş.’de çeşitli usulsüzlüklerde bulunduğu öne sürüldü.

Soruşturma dosyasına göre Taner Çetin, kendisine yakın şirketlere ihale organize etti ve bu şirketlerden rüşvet karşılığında maddi kazanç sağladı. Elde ettiği gelirle taşınır ve taşınmaz mal varlıkları edindiği iddia ediliyor.

MASAK raporları dikkat çekti
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporlarında, Taner Çetin’in yaptığı satın almaların finansmanının Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş.’den iş alan firmalar tarafından karşılandığına yer verildi. Aynı firmalar aracılığıyla ilgili şirketlerin diğer çalışanlarına da para aktarıldığı ifade edildi.

Soruşturmada adı geçen 22 kişi hakkında, rüşvet, irtikap, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma ve kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde ele geçirilmesi gibi suçlamalarla gözaltı, arama ve mal varlığına el koyma kararı verildi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI