Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Berkin Elvan davasında 11 yıl sonra karar kesinleşti

Yargıtay, Gezi Parkı protestoları sırasında başından gaz fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümüne neden olan polis memuru Fatih Dalgalı'ya verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasını onadı. Kararın kesinleşmesi, uzun yıllar süren adalet arayışını yeniden gündeme taşıdı.

Mayıs 16, 2025 - 12:06
Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Berkin Elvan davasında 11 yıl sonra karar kesinleşti


Yargıtay kararı onadı
Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulan 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin davada Yargıtay, sanık polis memuru Fatih Dalgalı’ya verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasını onadı. Böylece Elvan’ın ölümünün üzerinden 11 yıl geçtikten sonra davada karar kesinleşmiş oldu.

269 gün komada kaldı
Berkin Elvan, 2013 yılında İstanbul’daki Gezi Parkı protestoları sırasında evinden ekmek almak için çıktığı sırada polisin attığı gaz fişeğiyle başından vurulmuş, 269 gün boyunca komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti.

Yargı süreci yıllarca sürdü
İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Dalgalı’yı ‘olası kastla insan öldürme’ suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi tarafından onanan karar, sanık avukatları tarafından Yargıtay’a taşındı. Yargıtay da cezayı hukuka uygun bularak onadı.

Avukatlar daha ağır ceza talep etti
Berkin Elvan’ın avukatları, polis memuru Fatih Dalgalı’nın olay yerinde bulunanların çoğunun çocuk olduğunu bilerek atış yaptığını belirterek daha ağır bir ceza talebinde bulundu.

Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden diğer isimler
Berkin Elvan, Gezi Parkı protestoları sırasında hayatını kaybeden tek kişi değildi. Protestolar sırasında Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan ve Medeni Yıldırım da yaşamını yitirdi.

Cezasızlık tartışmaları
Bu ölümlerle ilgili açılan davaların çoğunda ya çok düşük cezalar verildi ya da beraat kararları çıktı. Örneğin Ali İsmail Korkmaz’ı döverek öldüren sanıklardan biri 10 yıl 10 ay hapis cezası alırken, bazıları daha düşük cezalarla kurtuldu. Ethem Sarısülük’ü vuran polis Ahmet Şahbaz’a verilen 1 yıl 4 ay 20 günlük hapis cezası ise 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrildi. Abdullah Cömert'in ölümüne neden olan polis Ahmet Kuş, 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Gezi eylemleri sırasında yaşanan bu ölümlerin ardından verilen düşük cezalar ve uzun süren yargılamalar, kamuoyunda 'cezasızlık kültürü' eleştirilerini beraberinde getirdi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI