DNA'mızı kodlayarak bedenimizi, hafızamızı ve evrimimizi yeniden tasarlamak mümkün mü?
Genetik mühendislik teknolojilerindeki devrim niteliğindeki ilerlemeler, insanların kendi DNA’larını düzenleyerek yalnızca bedenlerini değil, hafızalarını ve hatta zihinsel süreçlerini de değiştirebileceği bir geleceği gerçeğe dönüştürüyor. Harvard İşletme Okulu’ndan Juan Enriquez’e göre bu gelecek çoktan başladı bile.

Genetik devrim kapımızda: DNA'mızın ustası olmak
Harvard İşletme Okulu Life Sciences Projesi’nin kurucu direktörü ve Excel Venture Management’ın genel müdürü olan Juan Enriquez, Dünya Yönetim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, insanların genetik düzenleme teknolojileri sayesinde artık kendi DNA’larını şekillendirme yetisine sahip olduklarını söyledi. Enriquez, özellikle CRISPR adlı genom düzenleme aracıyla hayatın kaynak kodunun kontrol altına alındığını belirtti.
Kendi bedenimizi ve çevremizi şekillendirme gücü
Enriquez, sadece kendi bedenlerimizi değil, yanımızda yaşamasını istediğimiz bitki ve hayvanları da yaratabileceğimiz bir çağda yaşadığımızı belirtti. Genetik düzenlemeyle, daha önce hayatta kalamayacak ortamlarda yaşayabilecek organizmalar geliştirmenin mümkün olduğunu, hatta bu organizmaların ölümlerinin dahi programlanabildiğini vurguladı. ‘Artık doğanın karar vermesine gerek yok, yaşayıp yaşamayacaklara biz karar verebiliriz’ dedi.
Hafıza düzenlemesi: Geleceğin en tartışmalı adımı
Enriquez’in dikkat çektiği bir diğer konu ise zihinsel süreçlerin genetik müdahaleyle yeniden düzenlenmesi. Ona göre bu teknoloji sayesinde, insanlar kendi anılarını yeniden yazabilecek, silebilecek ya da yeni anılar ekleyebilecek. Bu durum, insan kimliğinin sınırlarını zorlayan etik ve felsefi soruları da beraberinde getiriyor: 'Anılarımızı değiştirebilirsek hala insan sayılır mıyız?'
Evrimi biz yönlendirebilir miyiz?
Juan Enriquez, bilimde ilerlemenin ön koşulunun kendi evrimimizi yönlendirebilir hale gelmek olduğunu savunuyor. İnsanlık, Dünya üzerinde yaşamaya evrimleşmiş bir tür olarak, başka gezegenlerde yaşayabilmek için biyolojik olarak yeniden tasarlanmalı. Mars’ın çöllerine ya da Europa’nın buzlu okyanuslarına uyum sağlayabilecek bir bedenin tasarımı da bu teknolojilerin hedefleri arasında.
Destek çağrısı: Bilimi yaymak için bir yüzde bir yeterli
Bu bilimsel vizyonun Türkiye’de daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için Evrim Ağacı, okurlarından maddi destek çağrısında bulundu. Aylık sadece %1’lik bir destek oranıyla, tüm bilim iletişimi faaliyetlerinin reklamsız sürdürülebileceğini ifade eden platform, bilimsel gerçeklerin daha fazla kişiye ulaştırılması için kolektif katkının önemini vurguladı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI