Çin’in kültürel ürün stratejisi küresel pazarı sardı: Magnetten cezveye her şey Uzak Doğu’dan

Uzak Doğu menşeili ürünler küresel pazarı ele geçirirken Çin, plastik kova ve magnetten seccade ve rekatsayara kadar her alanda üretim üstünlüğü kurdu. Türkiye’de rahatlıkla üretilebilecek ürünlerin ithalatı dış ticaret açığını büyütüyor.

Mayıs 7, 2025 - 10:49
Çin’in kültürel ürün stratejisi küresel pazarı sardı: Magnetten cezveye her şey Uzak Doğu’dan


Küresel pazarın yeni hakimi: Çin
ABD’nin fast-food ve Hollywood gibi kültürel ürünlerle sağladığı küresel hegemonyaya karşı Çin, sessiz ve istikrarlı bir strateji izleyerek ekonomik alanda büyük bir genişleme gerçekleştirdi. Özellikle hediyelik ve kültürel ürünler pazarında ciddi bir üstünlük kuran Çin, 3,5 trilyon dolarlık ihracat hacmi ve 992 milyar dolarlık dış ticaret fazlası ile dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda bulunuyor.

'Kimsenin hayır diyemeyeceği' ürünler
Çinli üreticiler, çatal-bıçak, plastik kova, koli bandı, bijuteri, magnet gibi düşük maliyetli ürünlerde dahi üretimden kaçınmayarak, küresel pazarda ciddi bir yer edindi. Kültürel unsurları da üretimlerine dahil eden Çin, farklı coğrafyalara yönelik yüksek talep gören ürünleri hedefleyerek bu alanda liderliğini pekiştirdi.

İslami ürünlerden Noel süslerine
Zikirmatik, ezan okuyan saat, kıble pusulası gibi İslam dünyasına hitap eden ürünlerin yanı sıra Noel döneminde Batı pazarına yönelik hediyelik ürünlerin çoğu Çin menşeli hale geldi. Pandemi sürecinde Çin’den tedarik durunca AB ülkeleri alternatif olarak Türk üreticilere yönelmek zorunda kaldı.

Magnetlerin yüzde 80’i Çin’den
Züccaciyeciler Derneği’nin 2024 raporuna göre, küresel 300 milyar dolarlık züccaciye ihracatının 150 milyar doları Çin tarafından yapılıyor. Küresel hediyelik eşya ticaretinin yüzde 46’sını elinde bulunduran Çin, magnet gibi küçük ürünlerde de büyük bir pay sahibi. Yurt dışında alınan magnetlerin yüzde 80’i Çin’de üretiliyor.

Cezve bile ithal ediliyor
Kandil lambası, ibrik, kahve fincanı ve cezve gibi ürünlerin büyük bölümü Çin’den ithal ediliyor. Uzmanlar, iç pazarda rahatça üretilebilecek bu tür ürünlerin dış alıma dayalı olması nedeniyle dış ticaret açığının büyüdüğünü vurguluyor. Çin’in yıllık 200 bin ton nadir toprak mıknatısı üretimi, hediyelik eşyada teknik üstünlüğünü de perçinliyor.

Rekatsayardan tesbihe kadar her şey var
Namaz sırasında rekat sayısını takip etmeye yarayan 'Rekatsayar' cihazı gibi dini içerikli ürünlerde dahi Çin’in inovasyonları dikkat çekiyor. Türkiye’den tesbih, Afrika’dan kabile sembolleri ve Rusya’dan matruşkalar gibi kültürel ürünlerin Çin’den ithal edilmesi de bu durumu gözler önüne seriyor.

42 milyar dolarlık ticaret açığı Çin’le
Türkiye’nin 2024’te toplam dış ticaret açığı 82 milyar 165 milyon dolar olarak kaydedilirken, bunun 42 milyar doları Çin ile olan ticaretten kaynaklandı. Bu tablo, yerli üretimin güçlendirilmesi ve ithalata karşı caydırıcı önlemler alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, tekstil, züccaciye ve plastik gibi alanlarda yerli üreticinin desteklenmesini öneriyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI