CHP’li Gürer TMO’ya Yüklendi: 'TMO ithalatçı değil, çiftçinin kara gün dostu olmalı'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM KİT Komisyonu'nda TMO raporları görüşülürken yaptığı konuşmada Toprak Mahsulleri Ofisi'nin üreticiyi koruyan bir anlayışa sahip olması gerektiğini vurguladı. Gürer, enflasyon altında belirlenen alım fiyatlarını eleştirerek buğday alım fiyatlarının üreticiyi refaha kavuşturacak seviyede açıklanmasını talep etti.

‘Alım fiyatları çiftçiyi refaha kavuşturacak seviyede olmalı’
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) raporlarının görüşüldüğü toplantıya katılarak açıklamalarda bulundu. Gürer, geçtiğimiz yıl enflasyonun altında belirlenen alım fiyatlarının üreticiyi mağdur ettiğini belirterek bu yıl için daha adil bir fiyat beklentisini dile getirdi.
Gürer, “Geçtiğimiz yıl TMO buğdayda yüzde 12, arpada yüzde 3 oranında artışla enflasyonun çok altında bir fiyat açıkladı. 2025 yılı Mayıs ayında, Çukurova’da iklim koşullarına rağmen hasat başlayacak. Düşük alım fiyatı yeniden açıklanırsa bu, hububat üreticisi için büyük bir darbe olur. TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl 3,5 milyon ton hububat üretiminde düşüş yaşandı” dedi.
'TMO ithalatı değil üretimi desteklemeli'
İthalat politikalarına da değinen Gürer, “İthal ürün alınıp DİR kapsamında işlenip ihraç ediliyor. Peki, bu ürünü neden bizim üreticimiz üretmiyor? Türkiye’nin üretici kapasitesi ve iklim dokusu yeterli. Un ve makarna olarak dışarıya gönderilen ürünlerin hammaddesi neden dışarıdan geliyor?” ifadelerini kullandı.
‘TMO üretici atağına geçmeli’
Gürer, TMO’nun çiftçiye ulaşmak yerine çiftçiden ürün beklediğini belirterek sistemin işleyişini eleştirdi. “Toprak Mahsulleri ürün alımında üreticinin ayağına gitmiyor. Üretici ürünü götürdüğünde ise ödemeler gecikiyor. Tüccar düşük fiyatla ürün alırken avantajlı duruma geçiyor. TMO üreticiyi destekleyecek bir yapıya dönmeli” dedi.
‘Depo sorunu devam ediyor’
Lisanslı depoculuk sisteminin sadece 42 ilde mevcut olduğuna dikkat çeken Gürer, TMO’nun geçmişte kendi depolarını sattığını hatırlattı. “Bu durum ürünlerin açıkta depolanmasına yol açıyor. TMO gibi kurumların çiftçi için stratejik önemi büyük. Ancak ithalatçı konumuna sürüklenen bir TMO’nun ülkeye de çiftçiye de faydası olmaz” diye konuştu.
‘Tek kişi yönetimi destekleri engelliyor’
CHP’li Gürer açıklamasının devamında, TMO’nun bağımsız bir politika üretme kapasitesi olmadığını öne sürdü. “Bir kişinin karar verdiği bir sistemdeyiz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sıkı para politikası nedeniyle çiftçiye verilecek destekleri kısıtlıyor. Bu şartlarda refah sağlayacak bir alım fiyatının uygulanması zor” dedi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI