Ankara’da Eğitim ve İstihdam Uyuşmazlığı Masaya Yatırıldı: ‘Ölçülemeyen Yönetim Kentin Sorunudur’
Ankara Kent Konseyi’nin başlattığı ‘Çalışma Hayatı Konferansları’ serisinin ilk oturumunda, istihdamın başkenti olarak nitelendirilen Ankara’da eğitimle iş gücü arasındaki uyumsuzluk tartışıldı. Alanında uzman akademisyenlerin sunum yaptığı etkinlikte, mesleki eğitimin önemi, iş ahlakı ve zaman yönetimi vurgulandı.

Ankara’da ilk konferans Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleşti
Ankara Kent Konseyi (AKK) Çalışma Hayatı ve İstihdam Çalışma Grubu tarafından OSTİM Teknik Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen ‘Çalışma Hayatı Konferansları’ serisinin ilki, ‘Ankara’da Genel Durum ve Eğitim-İstihdam İlişkisi’ temasıyla Ankara Kent Konseyi Binası’nda yapıldı.
Etkinlikte, kentteki istihdam sorunları ve mesleki eğitimin bu sorunlara etkisi ele alındı. Katılımcılar arasında yer alan akademisyenler, Ankara’da eğitimle istihdam arasında yaşanan kopukluğa dikkat çekerek çözüm önerilerini paylaştı.
Başkan Halil İbrahim Yılmaz’dan sert tespitler
Konferansın açılış konuşmasını yapan AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ölçülebilirlik vurgusu yaparak, ‘Yönetici pozisyonunda bizler ölçebilir olmadığımız müddetçe, saçmalığımızın tamamı kent politikası haline gelebilir’ ifadelerini kullandı. Yılmaz, ekonomik hayat, sanayi ve akademik dünya arasında kurulması gereken bağa dikkat çekerek, ‘Geleneksel birikimlerle üretim süreci arasında bağ kurmazsak, Batı’nın 100 yıldır sürdürdüğü sektörlerde rekabet etmemiz mümkün olmayacak’ dedi.
Metin Karaman: ‘Ankara istihdamın da başkenti’
AKK Çalışma Hayatı ve İstihdam Çalışma Grubu Sözcüsü Metin Karaman, Ankara’daki istihdam oranı ve çalışma hayatı verilerine değinerek, ‘2 milyon 300 bin kişilik istihdamla, Ankara istihdamın da başkenti. Konferans serisini, eğitim ile iş hayatı arasında yaşanan uyumsuzluğu ortaya koymak ve çözüm yolları üretmek için başlattık’ şeklinde konuştu.
Akademisyenlerden iş gücü piyasasına yönelik analizler
OSTİM Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ufuk Türen, ‘Ankara’da Çalışma Hayatına Bakış’ başlıklı sunumunda, iş gücü yapısı, işsizlik türleri ve istihdama dair yapısal sorunlara değindi. Türen, iş hayatında zaman yönetimi ve iş ahlakı konularının önemini vurgulayarak, Ahilik kültürünün bu noktada öğretici olduğunu belirtti.
OSTİM Teknik Üniversitesi Genel Sekreteri ve MYO Müdürü Dr. Turan Şişman ise, ‘Mesleki Eğitim İstihdam İlişkisi OSTİM Teknik Üniversitesi Örneği’ başlıklı sunumunda, üniversitenin öğrencileri iş hayatına hazırlamak adına sektörel dijital dönüşüm odaklı eğitim modeli sunduğunu ifade etti. Şişman, ‘Çocuklarımıza öyle bir altyapı vermeliyiz ki, iş hayatında o işi hemen yapabilir hale gelsinler’ diyerek, mesleki eğitimin istihdamla doğrudan ilişkili olduğunu belirtti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI