ANKA-3 için seri üretim süreci hız kazandı, HÜRJET 2028'de deniz üstü görevlerde olacak
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ANKA-3 insansız hava aracının seri üretim aşamasına geçtiğini ve HÜRJET'in gemiye inme kabiliyetiyle donatıldığını açıkladı. HÜRJET’in bu özelliğinin 2028’de fiilen devreye alınması planlanıyor.

ANKA-3 seri üretime geçiyor
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, KKTC TEKNOFEST kapsamında yaptığı açıklamada, düşük radar izine sahip ANKA-3 insansız hava aracının testlerinin sürdüğünü ve çok yakında seri üretim sürecine başlanacağını duyurdu. Demiroğlu, ‘ANKA-3 için seri üretime başlamak üzereyiz. Testler yapılıyor. Önümüzdeki seneye teslimat için bütün planlarımız hazır’ ifadelerini kullandı.
ANKA-3’ün teknik özellikleri şu şekilde:
-
Uzunluk: 9,5 metre
-
Kanat açıklığı: 12,5 metre
-
Yükseklik: 2,8 metre
-
Azami kalkış ağırlığı: 6.500 kg
-
Faydalı yük kapasitesi: 1.200 kg
-
Azami irtifa: 40.000 ft
-
Seyir hızı: 0,4 Mach
-
Azami hız: 0,7 Mach
-
İtki: 5.500 lbf
-
Havada kalış süresi: 10 saat
-
Dahili silah istasyonu: 2 adet (her biri 650 kg)
-
Harici silah istasyonu: 5 adet (1.000/650/100 kg)
-
Haberleşme: BLOS/LOS (uydu kontrolü)
-
Elektro-optik sistem: EOTS/IRST
KAAN projesinde yeni prototipler geliyor
Demiroğlu ayrıca Milli Muharip Uçak KAAN hakkında da bilgi verdi. İki yeni prototipin montaj aşamasında olduğunu aktaran Demiroğlu, bu yıl bir, gelecek yıl başında ise ikinci prototipin uçuşa hazır hale geleceğini belirtti. Böylelikle üç hava ve bir yer prototipiyle testler sürdürülecek. KAAN'ın 2028 sonuna kadar Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor. Uçuş testleri, yerli motor hazır olana kadar F110 motoruyla sürdürülecek; yerli motorun entegrasyonu ve testleri ise 2029’da başlayacak.
KAAN’ın öne çıkan teknik özellikleri şöyle:
-
Uzunluk: 20,3 metre
-
Kanat açıklığı: 13,4 metre
-
Kanat alanı: 71,6 m²
-
Maksimum kalkış ağırlığı: 60.000 lb
-
İtki: 2 x 29.000 lb
-
Azami hız: 1.8 Mach (40.000 ft’de)
-
Servis tavanı: 55.000 ft
-
G limitleri: +9g / -3.5g
HÜRJET gemiye inebilecek
TUSAŞ tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk jet eğitim uçağı HÜRJET için de önemli bir dönemece girildi. Projeye dair son durumu paylaşan Mehmet Demiroğlu, bugüne kadar iki prototip ile toplam 200 sorti yapıldığını söyledi. HÜRJET’in ilk teslimatının 2026 sonunda yapılması planlanıyor.
Demiroğlu, gemiye iniş özelliği kazandırılan HÜRJET hakkında şunları söyledi: ‘HÜRJET gemiye inecek inşallah. Onda bir sıkıntımız yok, onu çalıştık.’ Teknik olarak sistemin hazır olduğunu belirten Demiroğlu, ilk seri üretim teslimatından sonra gemiye iniş kabiliyetinin 2028’de sahada uygulanabilir hale geleceğini ifade etti.
Süper Şimşek’te üretim başladı
Jet motorlu hedef uçak Süper Şimşek’te seri üretime geçildi. Bu yıl içerisinde teslimatların başlaması bekleniyor. Geçtiğimiz ay ANKA-3’ten fırlatılan Süper Şimşek ile yapılan testte hedef başarıyla vuruldu.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI