AB'de taşeron düzeni ölümle sonuçlanıyor: Belgesiz işçiler, sahte şirketler ve sosyal hak gaspı gündemde
AB'de esnek iş gücü için başlatılan taşeronluk sistemi, zamanla işçilerin sömürülmesine, sahte şirketlerin yaygınlaşmasına ve ölümle sonuçlanan ihmallere yol açan karmaşık bir yapıya dönüştü. Avrupa Parlamentosu, bu yapının yeniden düzenlenmesi için harekete geçti.

AB'de taşeronluk sisteminin dönüşümü tepki çekiyor
Avrupa Birliği'nin tek pazarında inşaat sektörüne esneklik sağlamak amacıyla başlatılan taşeronluk uygulaması, yıllar içinde eleştirmenlerce iş gücü sömürüsüne, sosyal dampinge ve denetim boşluklarına kapı aralayan bir yapıya dönüştü.
İşçi hikâyeleri ve ölümler Parlamento gündeminde
Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen bir etkinlikte konuşan Mısırlı Ahmed Mahmoud, 17 yaşında İtalya’ya kaçak yollarla giriş yaptığını ve borçlarını ödeyebilmek için belgesiz şekilde taşeron işçi olarak çalışmaya başladığını anlattı. Mahmoud, “İnşaat şantiyelerinde kaldığımız yerlerde iki arkadaşım belgeleri olmadığı için ev bulamadı. Elektrikli ısıtıcıdan çıkan karbonmonoksit gazıyla zehirlenip öldüler” dedi.
Mevzuat değişikliği gündemde
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Roxana Mînzatu’nun sosyal haklar ve kaliteli işlerden sorumlu ekibinden Francesco Corti, 9 Nisan’da Parlamento’da yaptığı açıklamada, "Gelecek yıl adil iş gücü hareketliliği paketi hayata geçecek. Ama bu kolay olmayacak” dedi. Corti, sınır ötesi çalışma durumlarının arttığını ve denetçilerin yetkilerinin genişletilmesi gerektiğini söyledi.
AB içindeki taşeron zincirinde kayıplar yaşanıyor
Tilburg Üniversitesi’nden Prof. Mijke Houwerzijl, Avrupa’da sahte serbest çalıştırma, bildirimsiz istihdam, sahte firmalar ve üçüncü ülke vatandaşlarının usulsüz görevlendirilmesi gibi sorunların yaygınlaştığını belirtti. Houwerzijl, “Taşeron zincirinin uzunluğu sınırlanmalı, firmaların gerçekten inşaat faaliyeti yürütüp yürütmediği belirlenmeli” önerisinde bulundu.
Denetim eksikliği ölümlere yol açıyor
İsveçli Avrupa Parlamentosu Üyesi Johan Danielsson ise, Stockholm yakınlarında yaşanan ve 5 işçinin hayatını kaybettiği bir kaza örneğini paylaşarak, “Kazadan beş gün sonra bile firma, ölenlerin kendi işçisi mi taşeron mu olduğunu belirleyemedi” dedi.
Sendikalar ve Avrupa kurumları baskıyı artırıyor
Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW), 2020’den bu yana taşeron düzenlemelerinin sıkılaştırılması için kampanya yürütüyor. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Esther Lynch, “Amaç işçileri korumak olmalı, tek pazarı iş gücü sömürüsü için kurmadık” diyerek yasal düzenleme çağrısında bulundu.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI