800 Yıllık Sır: Pisa Kulesi Neden Hâlâ Eğik Duruyor?
İtalya'nın simgelerinden biri olan Pisa Kulesi'nin eğik yapısının ardındaki gerçek, yüzyıllar boyunca merak konusu oldu. 12. yüzyılda inşa edilmeye başlanan bu tarihi yapı, zeminin yumuşaklığı nedeniyle daha yapım aşamasında eğilmeye başladı.

Tarihi yapının temeli sorunlu zemine oturtuldu
İtalya'nın Toskana bölgesindeki Pisa şehrinde bulunan Pisa Kulesi, 1173 yılında yapımına başlanan bir çan kulesi olarak inşa edildi. Kısa sürede ünlenen bu yapı, mimari hatadan kaynaklanan eğik duruşuyla dikkat çekiyor. Kule daha inşa sürecindeyken eğilmeye başladı ve bu durumun temel sebebi, altındaki zemin yapısının yumuşak ve heterojen olması olarak açıklandı.
İnşa süreci eğilmeyi durduramadı
Yapımına başlandıktan sonra birkaç kez durdurulan inşa süreci, zemindeki dengesizlik nedeniyle kulenin dengesiz şekilde oturmasına neden oldu. Temelinin çamur, kil ve kum karışımı bir zemine oturtulmuş olması, yapının eğilmesine yol açtı. Yapı tamamlandığında yaklaşık 56 metre yüksekliğe ulaşmıştı; ancak eğiklik, zaman içinde daha da belirgin hale geldi.
Modern mühendislik müdahalesiyle sabit tutuluyor
20. yüzyılın sonlarında başlatılan restorasyon ve mühendislik çalışmaları sayesinde Pisa Kulesi'nin eğimi sabitlenmeye çalışıldı. 2001 yılında tamamlanan güçlendirme çalışmaları sonrası kule, güvenli bir şekilde ziyarete açıldı. Şu anda yaklaşık 4 derece eğik olan kule, bu haliyle de her yıl milyonlarca turisti kendine çekiyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI