50 Yıllık Sovyet Uzay Aracı Cosmos 482 Bu Hafta Dünya’ya Düşebilir

Venüs'e ulaşamayıp yarım asırdır Dünya yörüngesinde sürüklenen Sovyet uzay kapsülü Cosmos 482'nin bu hafta atmosfere yeniden girmesi bekleniyor. Bilim insanlarına göre kapsül, Dünya yüzeyine ulaşabilecek kadar dayanıklı ve bu durum küçük de olsa risk oluşturuyor.

Mayıs 8, 2025 - 10:06
50 Yıllık Sovyet Uzay Aracı Cosmos 482 Bu Hafta Dünya’ya Düşebilir


Yarım Asırlık Uzay Aracı Yeniden Girişe Hazırlanıyor
1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs’e gönderilmek üzere fırlatılan ancak başarısızlıkla sonuçlanan uzay görevine ait Cosmos 482 adlı giriş kapsülünün bu hafta Dünya atmosferine girmesi bekleniyor. Kapsülün, iniş esnasında yeryüzüne ulaşacak kadar sağlam kalabileceği öngörülüyor.

Atmosfere Ne Zaman Gireceği Belli Değil
Uzay çöpleriyle ilgili belirsizlikler nedeniyle kesin tarih netleşmese de, uzmanlar Cosmos 482’nin 10 Mayıs civarında atmosfere gireceğini tahmin ediyor. Cisim, özellikle yoğun ve dayanıklı yapısıyla dikkat çekiyor. Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden astrofizikçi Dr. Jonathan McDowell’e göre kapsül, önemli bir ısı kalkanına sahip olduğu için Dünya atmosferine girişten sağ çıkabilir.

Hedef Belirsiz, Risk Düşük Ama Sıfır Değil
Giriş kapsülünün Dünya'nın hangi bölgesine düşeceği henüz bilinmiyor. Delft Teknik Üniversitesi’nden uzay trafiği uzmanı Marco Langbroek, kapsülün 52 derece kuzey ile 52 derece güney enlemleri arasında bir noktaya düşebileceğini ve bu alanın Afrika, Güney Amerika, Avustralya, ABD, Avrupa ve Asya’nın bazı bölümlerini kapsadığını belirtti. Ancak Dünya'nın yüzde 70’inin okyanuslarla kaplı olması nedeniyle kapsülün büyük olasılıkla suya düşeceği değerlendiriliyor.

Parçaya Dokunmayın, Yetkilileri Bilgilendirin
The Aerospace Corporation'dan Marlon Sorge, cismin atmosfere girişte yüksek hız ve ısıya dayanacak biçimde tasarlandığını ve bu nedenle yeryüzüne ulaşma ihtimalinin ciddi olduğunu belirtti. Sorge, eğer kapsül karaya düşerse, halkın enkaza yaklaşmaması gerektiğini, çünkü zehirli maddeler içerebileceğini vurguladı. Ayrıca 1967 tarihli Dış Uzay Antlaşması’na göre, düşen parçalar hâlâ Rusya'nın mülkiyetinde sayılacak.

Uzay Çöpü Sorunu Giderek Ciddileşiyor
Yetkililer, Cosmos 482 gibi kontrolsüz düşüşlerin uzay çöpleriyle ilgili daha ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğini bir kez daha gündeme getirdiğini belirtiyor. Parker Wishik’e göre, uzaya gönderilen her cisim onlarca yıl boyunca Dünya için potansiyel risk oluşturabilir.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI