1796’da İnsanlığa Umut Oldu: Edward Jenner’ın Geliştirdiği Çiçek Aşısı Tarihe Geçti

Modern tıbbın temellerini atan Edward Jenner’ın 1796 yılında geliştirdiği çiçek aşısı, tarihte bilinen ilk etkili aşı olarak kabul ediliyor. Bu buluş, milyonlarca insanın hayatını kurtararak bağışıklık biliminin gelişmesinde dönüm noktası oldu.

Mayıs 2, 2025 - 07:15
1796’da İnsanlığa Umut Oldu: Edward Jenner’ın Geliştirdiği Çiçek Aşısı Tarihe Geçti


İlk aşı denemesi 18. yüzyılda yapıldı
İngiliz doktor Edward Jenner, 1796 yılında çiçek hastalığına karşı geliştirdiği aşıyla tıp tarihinde çığır açtı. Jenner, sığır çiçeği geçiren insanların çiçek hastalığına yakalanmadığını gözlemleyerek bu bilgiden yola çıktı.

Sığır çiçeği virüsü kullanıldı
Jenner, sütçü bir kadının sığır çiçeği geçirmiş olan çocuğundan aldığı örneği, sağlıklı bir çocuğa enjekte etti. Bu işlem sonucunda çocuk hastalanmadı ve daha sonra çiçek hastalığına karşı bağışıklık geliştirdi.

Aşının başarısı hızla yayıldı
Jenner’ın yöntemi kısa sürede tıp çevrelerinde kabul gördü ve farklı ülkelerde uygulanmaya başlandı. Çiçek aşısı, ölümcül bir hastalığın kontrol altına alınmasında ilk etkili yöntem olarak kayıtlara geçti.

1980 yılında çiçek hastalığı resmen yok edildi
Dünya Sağlık Örgütü, 1980 yılında yaptığı açıklamayla çiçek hastalığının dünya genelinde tamamen ortadan kaldırıldığını duyurdu. Bu başarıda Edward Jenner’ın geliştirdiği aşının kilit rol oynadığı vurgulandı.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI