12 Bin Yıllık Sadakat: Amerika'da İnsanlarla Köpeklerin Ortak Yaşamı Ortaya Çıktı
Alaska’da yapılan arkeolojik kazılarda bulunan köpek kemikleri, insanlarla köpeklerin birlikte yaşama sürecinin Amerika kıtalarında 12.000 yıl öncesine kadar uzanabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, bu ilişkinin evcilleştirme sürecine dair önemli ipuçları sunduğunu belirtiyor.

12 bin yıl öncesine ait köpek kalıntıları keşfedildi
Science Advances dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, Alaska’da yürütülen arkeolojik kazılar sırasında bulunan köpek kalıntıları, insanların köpeklerle olan ilişkisinin Amerika kıtasında sanılandan yaklaşık 2.000 yıl daha erken başladığını ortaya koydu.
Arizona Üniversitesi’nden antropolog François Lanoë, çalışmanın Amerika kıtalarının ilk yerleşen topluluklarının beraberlerinde köpek getirip getirmediği konusundaki tartışmalara katkı sunduğunu belirterek, ‘Bu konuda spekülasyon yapmak mümkün olsa da, kanıtlamak oldukça zor. Bu nedenle bu çalışma önemli bir katkı’ dedi.
İlk somon yiyen köpekler mi?
2018 yılında Alaska’daki Swan Point arkeolojik alanında yetişkin bir köpeğe ait kaval kemiği bulundu. Yapılan radyokarbon tarihleme, bu kemiğin yaklaşık 12.000 yıl öncesine ait olduğunu gösterdi. 2023 yılında ise aynı bölgeye yakın Hollembaek Tepesi’nde 8.100 yıllık bir çene kemiği keşfedildi.
Her iki kemik üzerinde yapılan kimyasal analizler, köpeklerin yoğun şekilde somonla beslendiğini ortaya koydu. Bu durum, köpeklerin o dönemde insanlar tarafından beslendiği ve dolayısıyla insanlara bağımlı yaşamaya başladıkları anlamına geliyor.
Köpek mi, kurt mu?
Alaska Üniversitesi’nden arkeolog Ben Potter, ‘Köpekler doğada somon peşine düşmezler. Bu, insanların onları beslediğini gösteren açık bir delil’ dedi.
Ancak araştırmacılar, bu kalıntıların bilinen köpek popülasyonlarıyla genetik olarak ilişkili olmayabileceğini ve söz konusu hayvanların tam anlamıyla evcilleştirilmiş köpekler değil, evcilleştirilmiş kurtlar olabileceğini de vurguluyor.
François Lanoë, ‘Bu hayvanlar köpek gibi davranıyor olabilir çünkü insanlardan somon alıyorlar. Ancak genetik olarak bugünkü köpeklerle akraba değiller’ dedi.
Kültürel bir ortaklık
Healy Lake Köy Konseyi’nin izniyle yapılan çalışmalarda yerel Mendas Cha’ag halkı da sürece katıldı. Halkın kültürel koruma ofisinde görev yapan arkeolog Evelynn Combs, ‘Bu topraklarda yaşayanlara saygı duymak için izin almak bizim için çok anlamlı’ ifadesini kullandı.
Combs, bölge halkının köpeklerini uzun süredir ‘mistik yol arkadaşları’ olarak gördüğünü söyledi ve kendi köpeği Rosebud ile yaşadığı bağın, binlerce yıl öncesine uzanan bir kültürel sürekliliğin parçası olduğunu belirtti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI