112 Acil'de Şok Gerçek: Her 4 Çağrıdan 1’i Asılsız ve Gereksiz
Sağlık-Sen’in 112 Acil çalışanlarıyla yaptığı saha araştırmasına göre, acil sağlık hattına gelen çağrıların yüzde 25’ten fazlası asılsız ya da acil olmayan vakalardan oluşuyor. Çalışanlar, yoğunlukla baş edebilmek için vaka eleme sistemine geçilmesini talep ediyor. Trafik kazaları, düşük yemek ücreti ve yetersiz istihdam gibi pek çok sorunun da altı çizildi.

Her 4 çağrıdan biri asılsız
Sağlık-Sen tarafından Türkiye genelinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarıyla yapılan “Çalışma Şartları Saha Araştırması” önemli bulgular ortaya koydu. Komuta kontrol merkezlerinde çalışanların yüzde 53,1’i, gelen çağrıların yüzde 25’inden fazlasının asılsız ya da acil olmayan içerikler taşıdığını belirtti. Bu oran, her 4 çağrıdan birinin sistemde gereksiz yoğunluğa neden olduğunu gösteriyor.
Vakalarda ciddi artış, yemek ücretleri yetersiz
Araştırmaya bin 364 sağlık çalışanı katıldı. Katılımcıların büyük çoğunluğu, istasyonlarda her gün çok sayıda vakaya çıktıklarını ifade etti. Ayrıca, yüzde 94,4’ü yemek ücretlerinin düşük olduğunu ve yetersiz kaldığını belirtti.
Trafik kazası riski yaygın
Ambulanslarla vakalara giderken yaşanan kazalar da dikkat çeken bir başka başlık oldu. 112 çalışanlarının yüzde 63,2’si diğer sürücülerin ihmalleri, yol vermemesi ya da trafik kurallarına uymaması gibi nedenlerle trafik kazasına karıştıklarını ifade etti.
Acil olmayan vakalara da ambulans gidiyor
Araştırmaya göre, vakaya giden personelin yüzde 98,7’si acil olmayan durumlar için çağrıldıklarını söyledi. Bu da, sistemin verimli çalışmasını engelleyen önemli bir faktör olarak öne çıktı.
Vaka eleme sistemi önerisi
Sağlık-Sen, araştırma bulgularına dayanarak çağrıların filtrelenmesi gerektiğini belirtti. Açıklamada, ‘Dişi ağrıyan, dizi sızlayan hastaya ambulans gitmemeli. Aksi takdirde gerçekten acil durumlarda ambulans bulunamayabilir’ ifadelerine yer verildi. Bu amaçla puanlama sistemine dayalı, objektif kriterler içeren bir vaka eleme sistemine geçilmesi önerildi.
Personel önerileri dikkat çekti
Araştırma kapsamında çalışanlardan gelen öneriler de derlendi. Katılımcılar, halkın sağlık okuryazarlığının artırılması, ambulanslara yol vermeyen sürücülere yönelik denetimlerin sıklaştırılması, kamu spotlarıyla farkındalık çalışmaları yapılması ve istasyonların hijyen koşullarının iyileştirilmesi gibi konularda görüş bildirdi.
Ayrıca, çalışanlar için ergonomik ekipmanların sağlanması, mevsime uygun kıyafetlerin temin edilmesi, yüksek kilometreli ambulansların yenilenmesi, nöbet ücretlerinin artırılması ve gece çalışma tazminatının ödenmesi de dile getirilen talepler arasında yer aldı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI