Yapay zeka için dev hamle: Seagate, 2030'a kadar 100 TB'lık disk hazırlığında
Yapay zekâ uygulamalarının giderek artan veri talebi, depolama teknolojilerini dönüştürüyor. Seagate, 2030 yılına kadar mevcut kapasitenin üç katı olan 100 terabaytlık HDD üretmeyi hedefliyor ve bu süreçte çevresel sürdürülebilirliği de gözetiyor.

Seagate'ten yapay zekâ odaklı kapasite artışı
Veri depolama çözümleri üreten Seagate, 2030 yılına kadar 100 terabayt kapasitesine sahip bir sabit disk sürücüsü geliştirmek üzere çalışmalar yürütüyor. Şirketin Ticari İcra Direktörü BS Teh'in CNBC’ye verdiği bilgilere göre, bu yeni ürün, mevcut en yüksek kapasiteli model olan 36 TB’lık Exos M’in yaklaşık üç katı büyüklüğünde olacak.
Yapay zekâ talebi teknoloji yatırımlarını şekillendiriyor
Yapay zekâ sistemlerinin ihtiyaç duyduğu devasa veri hacmi, veri merkezlerinin daha yüksek kapasiteli donanımlara yönelmesine neden oluyor. Seagate, bu alandaki talebi karşılamak amacıyla, özellikle OpenAI, Microsoft ve Google gibi firmaların geliştirdiği büyük modellerin doğurduğu veri ihtiyacını karşılamaya odaklanmış durumda.
Veri depolamada çevresel etkiler ön planda
Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre, tek bir ChatGPT sorgusu 2.9 watt-saat enerji tüketiyor. Bu rakam, standart bir Google aramasının yaklaşık on katına denk geliyor. Eğer ChatGPT gibi modeller, tüm arama trafiğini devralsaydı, yıllık elektrik tüketimi 10 teravatt-saati bulacaktı. Bu nedenle Seagate, üretim süreçlerinde yenilenebilir enerji kullanımını artırarak çevresel etkileri azaltmayı planlıyor.
Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik vurgusu
Şirket, yüksek depolama yoğunluğu sağlarken çevresel sürdürülebilirlik hedefinden de sapmıyor. Tüm üretim tesislerinde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI