Sema Silkin Ün: ‘Ev kadınlarının emeği birkaç asgari ücretle ölçülemez, bakım ödeneği şart’

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ev içi emeğin görünmezliğine ve kadınların ekonomik katkısının sistematik olarak değersizleştirilmesine dikkat çekti. “Aile Yılı” ilan edilen 2025’te ev kadınlarına en düşük emekli aylığı kadar bakım ödeneği ve üç çocuklu çalışan kadınlara erken emeklilik talep eden Ün, kadın emeğinin devlet eliyle karşılık görmesi gerektiğini vurguladı.

Mayıs 1, 2025 - 05:47
Sema Silkin Ün: ‘Ev kadınlarının emeği birkaç asgari ücretle ölçülemez, bakım ödeneği şart’


‘Kadın emeği görünmüyor, görmezden geliniyor’
DEM Parti’nin kadın emeğine dair önergesi üzerine söz alan Sema Silkin Ün, kadının emeğinin istismar edildiği alanlara dikkat çekerek, “Evde, tarlada, fabrikada, atölyede kadınlar hak ettikleri değeri göremiyor” dedi. Kadın emeğinin korunması gerektiğini belirten Ün, siyaset kurumunun bu alandaki ihmalkârlığını da eleştirdi.

‘Ev içi iş yükü kadınların omzuna yıkılmış durumda’
Ün, Türkiye’de kadınların ev işleri ve bakım sorumluluğu altında ezildiğini vurguladı. “Dünya genelinde ücretsiz bakım işlerinin yüzde 76’sı kadınlar tarafından yapılıyor. Türkiye, Avrupa ve Orta Asya ortalamasının üç katı oranında bu alanda kadın emeğini kullanıyor” diyerek istatistiksel çarpıklığı gözler önüne serdi.

‘Aile Yılı sadece teşvikle olmaz, ödenek şart’
2025’in Aile Yılı ilan edilmesine atıf yapan Ün, açıklanan çocuk teşviklerini “Yetmez ama evet” diyerek olumlu karşıladı, ancak yetersiz buldu. Ün, “Üç çocuk sahibi ev kadınlarına en düşük emekli maaşı kadar bakım ödeneği verilmeli” dedi. Ayrıca çalışan anneler için erken emeklilik çağrısında bulundu.

‘Devlet, sermaye gibi davranmamalı’
Sema Silkin Ün, devletin emek anlayışını sermaye odaklı değil, insan odaklı kurması gerektiğini söyledi. “Kapitalist mantıkla emek üretimden ibarettir, ama bir devlette zenginlik insanla ölçülmelidir” diyerek sosyal devlet anlayışının altını çizdi.

‘Emek, gayret ve samimiyet isteyen bir meseledir’
Konuşmasını Sezai Karakoç’un “Anlamak masraflı iştir” sözüyle tamamlayan Ün, kadın emeğinin ekonomik ve sosyal olarak tanınmasının hem ahlaki hem anayasal bir zorunluluk olduğunu belirtti. “Bu ülkenin belkemiğini oluşturan kadınlara borcumuz var” dedi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI