İnsansız mini tank FEDAİ güvenlik güçlerinin hizmetine sunuldu
Best Grup tarafından geliştirilen paletli FEDAİ-1 ve tekerlekli FEDAİ-2 insansız kara araçları, zorlu arazilerde görev yapabilecek donanımlarıyla güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu. Uzaktan kumanda edilebilen bu araçlar, farklı faydalı yük seçenekleriyle operasyonel kabiliyetleri artırmayı hedefliyor.

İki farklı modelle güvenlik güçlerinin kullanımında
Best Grup Savunma Sanayii tarafından geliştirilen FEDAİ serisi insansız kara araçları, güvenlik güçlerine teslim edildi. Paletli FEDAİ-1 ve taktik tekerlekli FEDAİ-2 olmak üzere iki farklı yapıdaki araç, asimetrik muharebe koşullarında çeşitli görevleri yerine getirmek üzere tasarlandı.
FEDAİ-1: Mini tank özelliklerinde paletli yapı
Paletli yapısıyla dikkat çeken FEDAİ-1, 600 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip. 300 milimetrelik hendekleri geçebilen araç, engebeli arazilerde üstün hareket kabiliyeti sunuyor. Yüzde 30 yan, yüzde 40 dik eğim çıkabilen araç, 300 ile 1000 metre arasında uzaktan kumanda ile kontrol edilebiliyor. Ayrıca 7,62 milimetre uzaktan komutalı silah sistemi, kısa menzilli gözetleme sistemi ve yük sepeti gibi faydalı yüklerle görev yapabiliyor.
FEDAİ-2: Daha yüksek hız, daha fazla taşıma kapasitesi
Taktik tekerlekli FEDAİ-2 modeli ise 1000 kilogram taşıma kapasitesine sahip. 600 milimetre hendek geçebilen araç, yüzde 60’a kadar dik eğimleri aşabiliyor. 17 km/h maksimum hıza ulaşabilen araç, 700 ila 1200 metre arası menzilde uzaktan kontrol edilebiliyor. FEDAİ-2; kısa ve uzun menzilli gözetleme sistemleri, 7,62 milimetre uzaktan komutalı silah sistemi, yük sepeti ve sedye gibi çeşitli yüklerle görev icra edebiliyor.
Geliştirme süreci Sur-Hendek operasyonlarına dayanıyor
FEDAİ’nin geliştirme süreci, 2015 yılında gerçekleşen “Sur-Hendek güvenlik operasyonları” sırasında ortaya çıkan ihtiyaçlarla başladı. 2020 yılında aktif olarak ilk prototipler üzerinde çalışmalara başlandı.
Tamamen yerli AR-GE süreci
Best Grup Genel Müdürü Caner Buğday, araçların geliştirilme süreciyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: ‘İnsansız kara araçlarının asimetrik muharebe koşullarında farklı görevleri ifa edebilecek, personel kaybının önüne geçebilecek, maliyet etkin sistemler olabileceğini düşünüyoruz. Bu tabii ki son kullanıcının hareket planı çalışmalarından sistem üreticilerinin kabiliyetlerine kadar bütünsel ele alınması gereken bir süreç. Tüm ürünlerimizde olduğu gibi platformdan faydalı yüklere kadar kendi bünyemizde AR-GE ve ÜR-GE faaliyetleri yürüttük.’
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI