Ege Üniversitesi’nin sürdürülebilir gıda projesi Avrupa Birliği’nden destek aldı

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin öncülüğünde yürütülen ve makroalglerden elde edilecek doğal özütlerle gıdaların raf ömrünü uzatmayı hedefleyen proje, Ufuk Avrupa CORNET Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Almanya-Türkiye ortaklığındaki projede çevre dostu ve sıfır atık yaklaşımı benimsendi.

Temmuz 26, 2025 - 00:11
Ege Üniversitesi’nin sürdürülebilir gıda projesi Avrupa Birliği’nden destek aldı

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Turan’ın yürütücülüğünü üstlendiği Avrupa Birliği projesi, Ufuk Avrupa CORNET Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. “Phlorotannin-rich extracts from cultivated macroalgae for extending the shelf-life of food and utilisation of extraction wastes as a source of aquaculture feed” başlıklı proje, Almanya ile Türkiye arasındaki bilimsel iş birliğiyle hayata geçirilecek.

Projenin Türkiye ayağını Ege Üniversitesi yürütüyor. Projede ayrıca Aksaray Üniversitesi ile Almanya’dan Fraunhofer IVV Enstitüsü de ortak olarak yer alıyor. 36 ay sürecek çalışma kapsamında, kültive edilen makroalglerden elde edilecek florotanin (PT) içeriği yüksek özütlerin gıda ürünlerinin mikrobiyal bozulma ve oksidasyona karşı korunarak raf ömrünü uzatması hedefleniyor.

Sıfır atık ve çevre dostu yaklaşım ön planda
Projede ekstraksiyon sonunda ortaya çıkan atıkların, su ürünleri yeminde değerlendirilmesiyle sıfır atık yaklaşımı uygulanacak. Kontrollü biyoreaktör koşullarında standardize edilmiş PT üretimi, çevre kirleticilerden arındırılmış özütler ve gram-negatif bakterilere karşı etkili doğal antimikrobiyallerin geliştirilmesi de proje hedefleri arasında yer alıyor.

Rektör Budak: “Uluslararası çalışmalarımız küresel düzeyde kabul görüyor”
Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda geliştirilen projelerin önemine dikkat çekerek, “Çevre dostu ve sürdürülebilir gıda sistemlerine katkı sağlayan bu projenin yürütücü ve araştırmacılarını kutluyorum” açıklamasını yaptı.

Proje kadrosu çok disiplinli yapısıyla dikkat çekiyor
Proje ekibinde Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Fatih Perçin, Fen Fakültesi Biyokimya Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Taylan Kurtuluş Öztürk, Biyoloji Bölümünden Dr. Side Selin Su Yirmibeşoğlu, Güneş Enerjisi Enstitüsü ve BESTMER’den Prof. Dr. Günnur Koçar ile Dr. Şefik Arıcı yer alıyor. Proje, yüksek verimli özütleme teknikleriyle gıda ve yem endüstrilerine çevreci çözümler sunmayı hedefliyor.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI