EBSO Başkan Vekili Hakan Ürün: 'Tabii Kaynaklar Bakanlığı kurulmalı, maden politikaları yeniden yapılandırılmalı'

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Vekili Hakan Ürün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ikiye ayrılması gerektiğini belirterek, maden politikalarının daha etkin yürütülebilmesi için sadece doğal kaynaklara odaklanan yeni bir bakanlık önerisinde bulundu.

Mayıs 28, 2025 - 10:44
EBSO Başkan Vekili Hakan Ürün: 'Tabii Kaynaklar Bakanlığı kurulmalı, maden politikaları yeniden yapılandırılmalı'


Bakanlık yapısı yeniden kurgulanmalı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ürün, son dönemde kamuoyunda sıkça gündeme gelen kabine değişikliği tartışmalarına madencilik sektörü adına bir öneriyle katıldı. Ürün, mevcut Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ikiye ayrılarak, Enerji Bakanlığı ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

'Madenler stratejik önemdedir'
Madencilik sektörünün yalnızca sanayi için değil, yaşamın sürdürülebilirliği açısından da kritik olduğunu vurgulayan Ürün, “Dünyada başta nadir toprak elementleri olmak üzere ciddi bir maden savaşı yaşanıyor. Madenler, sanayimizin devamlılığı ve küresel rekabet gücümüz için hayati önemdedir” dedi. Türkiye'nin zengin maden rezervlerine sahip olduğuna dikkat çeken Ürün, bu potansiyelin daha etkin kullanılabilmesi için madenciliğe odaklı ayrı bir bakanlık kurulmasının gerekliliğine işaret etti.

Ormanlar da Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlanmalı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da ikiye ayrılacağının konuşulduğu bir dönemde, ormanların da yeni kurulacak Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlanması gerektiğini belirten Ürün, “Kaynaklarımızı bütüncül değerlendirmek adına bu yapısal değişikliği çok önemsiyoruz” açıklamasında bulundu.

Meclis’e sunulacak yasa taslağı hakkında görüş bildirdiler
Hakan Ürün, TBMM’ye sunulması planlanan “Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı”na dair de değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile 18 sivil toplum kuruluşunu temsilen bir araya geldiklerini belirten Ürün, çevresel sorunlar, zeytin alanları, maden ruhsat işlemleri ve mevzuat değişikliklerinde sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmasının önemine vurgu yaptı. Ürün, madencilik sektörünün artık geçmişe kıyasla çok daha stratejik bir noktada olduğunu ve bu nedenle rezervlerin katma değerli ürünlere dönüştürülmesinin öncelik taşıdığını ifade etti.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI