Diyarbakır'da 6 milyar varillik dev petrol rezervi: Türkiye'ye 15 yıl yetecek potansiyel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Diyarbakır sahasında 6,1 milyar varil seviyesinde petrol rezervi tahmin edildiğini ve bu miktarın Türkiye'nin 15 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu açıkladı. Gabar’daki üretim 81 bin varile ulaşırken, bölgedeki boru hatları ve yeni tekniklerle üretimin artırılması hedefleniyor.

Mayıs 21, 2025 - 06:45
Diyarbakır'da 6 milyar varillik dev petrol rezervi: Türkiye'ye 15 yıl yetecek potansiyel


Petrol üretiminde yeni hedef: Diyarbakır sahası
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak’ta gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’nin enerji alanındaki gelişmelerini değerlendirdi. Gabar Dağı'nda yürütülen petrol üretiminin 'dünya ölçeğinde kârlı' olduğunu belirten Bayraktar, Diyarbakır sahasında da umut verici bir tablo olduğunu ifade etti.

Bayraktar, 2025 yılı Mayıs ayına kadar Diyarbakır sahasında yaklaşık 42 milyon varillik, yani yaklaşık 3 milyar dolarlık bir petrol potansiyelinin bulunduğunu belirterek, bu miktarın henüz keşif olarak açıklanmadığını ancak sürekli rezerv ilavesi yapıldığını söyledi. Sahada tahmini 6,1 milyar varillik rezervin bulunduğunu açıklayan Bayraktar, bu miktarın Türkiye’nin yıllık 365 milyon varil olan petrol ithalatı dikkate alındığında 15 yıllık ihtiyacı karşılayabilecek kapasitede olduğunu ifade etti.

Üretimde hızlı artış: Gabar 81 bin varile ulaştı
Gabar çevresindeki üretimle Türkiye’nin petrol ve doğal gaz üretimi 50 bin varilden 270 bin varilin üzerine çıkarken, bölgede günlük 100 bin varil hedefleniyor. Adıyaman’da 10 bin, Batman’da 30 bin, Diyarbakır’da ise 15-20 bin varil üretim gerçekleştiriliyor. Gabar sahasında ise üretim 81 bin varile ulaşmış durumda.

Ekonomik taşıma ve entegre sistem
Bayraktar, Gabar’da çıkarılan petrolün 38-40 kilometrelik boru hattıyla taşındığını, bunun ekonomik ve güvenli olduğunu vurguladı. Petrol, Dörtyol’dan Ceyhan’a, oradan da gemilerle sevk ediliyor. Türkiye’nin rafineri altyapısıyla entegre olan bu sistemle Kırıkkale’ye de sevkiyat yapılabiliyor.

Enerji merkezi olma hedefi ve finansal entegrasyon
Türkiye’nin enerji alanındaki vizyonunun İstanbul Finans Merkezi ile daha da güçleneceğini dile getiren Bayraktar, EPİAŞ’ın merkeze taşınmasının bu sürecin sembolü olduğunu kaydetti. Doğal gaz ve elektrik ticaretinin yanı sıra madencilik alanında da entegre sistemlerin kurulması hedefleniyor.

Nükleer, yenilenebilir ve yerli kaynaklara yatırım
Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışmaların sürdüğünü söyleyen Bayraktar, ikinci ve üçüncü santral için Rusya, Güney Kore, Çin ve Kanada gibi ülkelerle temas halinde olduklarını belirtti. Yenilenebilir enerjide ise 2024 yılında 6 bin 800 megavatlık kurulu gücün yüzde 98’inin yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını ifade etti.

Suriye ve Kıbrıs’ta enerji iş birlikleri
Suriye’de enerji altyapısının normale dönmesi için Türkiye’nin ihracat hamleleri sürerken, doğal gaz sevkiyatının da birkaç hafta içinde başlayacağı belirtildi. Ayrıca Kıbrıs’a elektrik taşınması planlanıyor. Şu ana kadar gönderilen 5 mobil santrale ek olarak 2 mobil santral daha gönderilecek.

Karadeniz’de yeni doğalgaz keşfi
Bayraktar, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de Göktepe-2 lokasyonunda 75 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz rezervi keşfettiğini açıkladı. Bu keşfin daha önceki rezervlerin güncellenmesi değil, tamamen yeni bir saha olduğunu vurguladı.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI