CHP’li Süllü: “Bu iklim değil, ‘iklimi değiştirme kanunu’; çevreyi değil kirleticileri aklıyorsunuz”
CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen İklim Kanunu Teklifi’ni “greenwashing” (yeşil aklama) olarak nitelendirdi. Kanunun iklim kriziyle mücadeleyi değil, sera gazı salan şirketlere karbon ticareti üzerinden meşruiyet sağladığını belirten Süllü, “Bu yasa geçerse doğa değil, şirketler kazanacak; Almanya’yı kirletemeyen buraya gelip Türkiye’yi kirletecek” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda İklim Kanunu Teklifi’nin 3. maddesi üzerine konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, teklife yönelik eleştirilerini “yeşil aklama” kavramı üzerinden dile getirdi. Süllü, kanunun karbon salan büyük şirketlerin sorumluluktan kaçmasını sağlayacak bir yapı oluşturduğunu belirtti.
‘Karbon ticaretiyle çevreyi kirletmenin bedeli ödenmiş sayılacak’
Süllü, yasada oluşturulan karbon piyasasıyla kirletici şirketlere “paran kadar kirlet” sisteminin getirildiğini belirtti. “Ağaç kesip bedel ödeyerek çevreyi tahrip ediyorsunuz, şimdi de aynı mantığı sera gazı salımı için uyguluyorsunuz. Bu, mücadele değil meşrulaştırmadır” dedi.
‘İlkelerde iklim adaleti var, maddelerde yok’
Yasa teklifinde temel ilkelerde eşitlik, adil geçiş, iklim adaleti gibi kavramlara yer verildiğini ancak maddelerde bu ilkelerin karşılığının bulunmadığını söyleyen Süllü, “İlkelerle maddeler arasında doku uyuşmazlığı var. Şirketlerin kârı sürdürülebilir, halkın sağlığı değil” dedi.
‘Fosil yakıttan çıkış yok, madencilik teşvik ediliyor’
Kanunda fosil yakıttan çıkışa dair herhangi bir plan olmadığını belirten Süllü, “Enerji verimliliği, yutak alanların korunması, vahşi madenciliğin sınırlandırılması gibi temel başlıklar bile yok. Bu yasa iklimi değil, statükoyu koruyor” ifadelerini kullandı.
‘İklim hedefi artış, azaltım değil’
Süllü, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e sunduğu Ulusal Katkı Beyanı’na atıf yaparak, “2022’ye göre sera gazı salımı 2038’de yüzde 33 artacak. Yani net sıfır hedefinden değil, net artıştan bahsediyoruz” dedi.
‘Eskişehir’de kamu görevlisi şirket temsilcisi gibi davranıyor’
Eskişehir Alpagut’taki Cengiz Holding maden projesini örnek veren Süllü, “Daha proje başlamadan doğa delik deşik edildi. Çevre Şehircilik Müdürü, kamu görevlisi gibi değil şirketin temsilcisi gibi davranıyor. Bu yasayla bu düzen devam ettirilecek” dedi.
‘Bu yasa doğayı pazarlıyor, halkı yalnız bırakıyor’
Kanunun Paris İklim Anlaşması ve TBMM araştırma komisyonu raporlarına da aykırı olduğunu belirten Süllü, “Ne sera gazı azaltımı var, ne kurumlara sorumluluk yüklenmiş, ne bilimsel temelli bir strateji. Bu yasa doğayı değil şirketleri koruyor” dedi.
‘Vekillere çağrı: Bu yasaya ortak olmayın’
Konuşmasının sonunda tüm milletvekillerine çağrıda bulunan Süllü, “Bu bir greenwashing yasasıdır. Göz boyamaya ortak olmayın, bu teklifi geri çevirin” diyerek İklim Kanunu’na “hayır” oyu verilmesini istedi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI