CHP'li Hasan Ufuk Çakır: 'Don felaketi çiftçiyi bitirdi, borçlar silinmeli, destek derhâl verilmeli'
CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Mersin genelinde yaşanan don felaketinin üreticiye ağır darbe vurduğunu belirtti. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların silinmesini, çiftçiye faizsiz kredi verilmesini ve tarımsal sulama masraflarının iki yıl alınmamasını talep etti.

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı gündem dışı konuşmada Mersin'de yaşanan don felaketi ve tarım politikalarına ilişkin sert eleştirilerde bulundu.
'Çiftçimiz perişan, iki yıl boyunca ürün alınamayacak'
Çakır, Mersin'de yaşanan aşırı soğuk ve don nedeniyle narenciye ve sert çekirdekli meyve ağaçlarının büyük zarar gördüğünü ifade etti. Üreticinin en az iki yıl boyunca ürün alamayacak durumda olduğunu belirten Çakır, yerelde yapılan değerlendirme toplantısında çözüm önerilerini de ilettiklerini söyledi.
'Borçlar silinsin, elektrik ve su parası alınmasın'
Üreticinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının silinmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, çiftçiye iki yıl faizsiz kredi verilmesi gerektiğini belirtti. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik ve su ücretlerinin de alınmamasını isteyen Çakır, uygulamadaki bürokratik engellere de dikkat çekerek, elektrik aboneliği için noter işlemlerinin kaldırılmasını ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesinin yeterli sayılmasını talep etti.
Limon ihracatı ve fiyat krizi: 'Üreticinin kazancı yok, ihracatçının lobisi güçlü'
Limon ihracatının yasaklanmasına da değinen Çakır, fiyatların yükselmesine rağmen üreticinin kazanç elde edemediğini ifade etti. “Ben üreticinin milletvekiliyim, stokçunun değil.” diyen Çakır, limon ihracat yasağının kaldırılmasının üreticiye bir fayda sağlamadığını söyledi.
Taş ocağı ve hal sorunları da Meclis gündeminde
Mersin’in Değirmençay (Erçel) bölgesinde açılması planlanan taş ocağına da tepki gösteren Çakır, 13 köyün bu projeye karşı olduğunu ve 14 Nisan’da planlanan protesto eylemine gerek kalmadan müdahale edilmesini istedi. Mut ilçesinde yer alan sebze-meyve halinin Millî Emlak tarafından büyükşehir belediyesine tahsis edilmesini isteyen Çakır, bu işlemin tamamlanmaması durumunda yatırım yapılamadığını ve bölge halkının mağdur edildiğini söyledi.
'Çeşmeli’de 150 aile tapu mağduru'
Çeşmeli Otobanı yapımı kapsamında kamulaştırma yapılan bölgelerde 150 ailenin ödeme yapmasına rağmen Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından tapuya şerh konulduğunu belirten Çakır, bu mağduriyetin giderilmesini istedi.
'Yörük, köylü, üretici çözüm bekliyor'
Çakır, et, süt ve yem fiyatlarının üreticiyi ezdiğini ifade ederek, bu taleplerin siyasi değil, halkın sesi olduğunu belirtti.
Ümit Özdağ çağrısı
Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın serbest bırakılması çağrısında bulunan Çakır, bu talebini “millet adına” yaptığını ifade etti.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI