Ayşe Keşir: “2002’de 5 bindi, bugün 74 bin; engelli istihdamı AK Parti ile arttı, şimdi daha tematik adımlar gerekiyor”
AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, engellilere yönelik devrim niteliğinde yasal düzenlemeler yapıldığını belirterek, 2005’te çıkarılan Engelliler Kanunu ve 2010’daki anayasa değişikliğinin dönüm noktaları olduğunu söyledi. Keşir, yeni ihtiyaçlar doğrultusunda Meclis komisyonunun çok önemli bir rol üstleneceğini ifade etti.

“1989’da Türkiye’de engelli görünmüyordu, bugün tablo bambaşka”
AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, konuşmasına 1989’da Türkiye’nin engellilik politikasındaki eksikliği vurgulayarak başladı. O dönemde engellilerin sokakta görünmediğini belirten Keşir, “Yurt dışından gelen uzmanlar bize ‘Türkiye’de engelli yok mu?’ diye soruyordu. Çünkü görünürlük sıfırdı” dedi.
“2005 Engelliler Kanunu bir milattır”
Keşir, 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu’nun, 1.500 maddelik bir ‘engelli külliyatı’ oluşturduğunu ve AK Parti döneminde sosyal devlet anlayışının bu alanda ciddi anlamda güçlendiğini ifade etti. “2005, engellilik politikasında zihinsel bir dönüşümün başlangıcıdır” dedi.
“Pozitif ayrımcılık anayasa güvencesi altına alındı”
Keşir, 2010 yılında anayasanın 10’uncu maddesinde yapılan değişiklikle engellilere pozitif ayrımcılık hakkının güvence altına alındığını ve bunun, AK Parti iktidarının zihinsel dönüşüm anlayışının somut adımı olduğunu belirtti.
“Kamuda engelli istihdamı 5 binden 74 bine çıktı”
Keşir, 2002 yılında kamuda sadece 5 bin engelli çalışanın bulunduğunu, bugün bu sayının 74 bine ulaştığını ve yüzde 3’lük istihdam kotasının yüzde 88 oranında dolduğunu söyledi. “Bu büyük bir ilerlemedir ve kayda geçmelidir” dedi.
“Yeni ihtiyaçlar, yeni modeller gerektiriyor”
Farklı engel gruplarının özgün ihtiyaçlarına değinen Keşir, artık daha tematik, bireye özel çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. “Birden fazla engeli olan vatandaşlarımız için klasik hizmet modelleri yetmiyor” dedi.
“Yerel yönetimler ve STK’lar sorumluluk almalı”
Komisyonun çalışmalarından sadece merkezi hükümetin değil, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve akademik çevrelerin de faydalanması gerektiğini vurgulayan Keşir, “Bu alanda herkesin taşın altına elini koyması gerekiyor” dedi.
“Sessiz bir devrim gerçekleştirdik”
Keşir, AK Parti’nin engelli hakları alanında yaptığı düzenlemeleri “sessiz devrim” olarak tanımlayarak, önümüzdeki süreçte kurulacak komisyonun yeni sorun alanlarına yönelik çözüm üretmesini beklediklerini ifade etti. “İhtiyaçlar değişti, biz de daha güncel, özgün ve katılımcı politikalarla yol almalıyız” dedi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI