Özgür Özel: "Ekrem İmamoğlu'na Siyasi Yasak Girişimi Başarısız Oldu"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Silivri'de takip ettiği dava sonrası yaptığı açıklamada, Ekrem İmamoğlu hakkında siyasi yasak getirme girişimlerinin başarısız olduğunu belirtti. Özel, verilen cezanın siyasi yasak sınırının altında kaldığını vurgularken, yargı süreçlerinin hedefli ve taraflı yürütüldüğünü öne sürdü. Açıklamasında FETÖ davalarına, adalet sistemine, savcılara ve Ekrem İmamoğlu'nun adaylığına ilişkin müdahalelere geniş yer verdi.

Temmuz 16, 2025 - 16:16
Özgür Özel: "Ekrem İmamoğlu'na Siyasi Yasak Girişimi Başarısız Oldu"

Silivri'deki davaya katıldı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Silivri’de Ekrem İmamoğlu’yla ilgili görülen davayı izledikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özel, mahkeme kararının ardından yaptığı değerlendirmede "içimizin buruk olduğunu" söyledi ve “İktidara yürüyüşümüzü sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Siyasi yasak sınırına ulaşmadı
Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu hakkında verilen cezaların siyasi yasak getirecek seviyede olmadığını belirterek, “Tehdit suçundan verilen 2 ay 15 günlük ceza, siyasi yasak için gerekli eşiğin altında kaldı” dedi. Hakaret suçlamasından verilen cezanın ise Yargıtay sürecine tabi olduğunu belirten Özel, bu nedenle seçime kadar siyasi yasak uygulanmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Diploma iptali iddiaları
Özel, İmamoğlu'nun üniversite diplomasının iptali için yürütülen süreci de eleştirerek, “Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasını engellemek için diplomaya saldırıyorlar” ifadelerini kullandı. Bu girişimlerin hukuki değil siyasi saiklerle yürütüldüğünü savundu.

Yargılamaların yeri ve şekli eleştirildi
Silivri'deki yargılamanın “kumpas davalarının yapıldığı mahkemelerde” gerçekleştiğine dikkat çeken Özel, adil yargılama koşullarının sağlanmadığını belirtti. Özel, “Bu mahkeme salonu FETÖ'cülerin kurduğu salondur” diyerek sürecin meşruiyetine dair eleştirilerini dile getirdi.

Ahmet Özer ve Mehmet Murat Çalık açıklaması
Özgür Özel, ayrıca 260 gündür tutuklu bulunan Ahmet Özer'in cezaevinde tutulmasının hiçbir hukuki gerekçesi olmadığını öne sürdü. Mehmet Murat Çalık’ın da sağlık durumunun cezaevinde kalmaya elverişli olmadığını vurgulayan Özel, Adli Tıp raporunun ardından mahkemenin tahliye kararı vermesini beklediklerini söyledi.

Yargı bağımsızlığı ve siyasi baskılar
Açıklamasında yargıya yönelik siyasi müdahaleleri eleştiren Özel, savcı ve hakimlerin siyasi talimatlarla hareket ettiğini iddia etti. Bu duruma örnek olarak da TRT ve Anadolu Ajansı tarafından servis edilen “stok videolar” ile yaratılan algı operasyonlarını gösterdi.

Televizyon yayını çağrısı
Özel, davaların kamuoyuna açık şekilde yürütülmesi gerektiğini savunarak, tüm yargı süreçlerinin canlı yayınlanması için yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu. Bu doğrultuda Meclis'e kanun teklifi sunduklarını ifade etti.



Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI